Sinds 2000

Opgericht

NickBrignolaDe band is opgericht in 2000 door Peter van Raamsdonk, Frank Stolwijk, Eric de la Chambre en Jan Doedens. De naam komt van een prachtige plaat met een zinderend gevecht tussen enkele titanen van de baritonsax, Pepper Adams, Ronnie Cuber en Nick Brignola. (BeeHive records, BH7010)
De Burn Brigade is een bigband die bestaat uit Noord-Hollandse jazzmuzikanten, die de wat avontuurlijker kant van de jazz zoeken.We zijn begonnen als nonetet. De bezetting was Peter van Raamsdonk (drums), Pieter van Lier (bas), Rob Stoop (piano), Erik van der Weijden (altsax), Frank Stolwijk (tenorsax), Jan Kuhne (tenorsax), Eric de la Chambre (trombone), Theo Meurs (trompet) en Jan Doedens (trompet). We schreven zelf de arrangementen en ook composities.

Big Band

Er bleek van de meeste stukken bladmuziek in omloop voor big band, dus leek een traditionele bigband bezetting toch handiger. Pieter van Lier, Jan Kuhne en Rob stoop verlieten de band, maar Teake Ettema (bas), Floris Schoute (piano), Siurd Bartstra, Harry Vredenburg, Frank van Gemert (trombones), Martin van Rijn, Ton Zwanink (trompetten), Annette de Greeuw, Jenneke Gerritsen en Jan Arien de Vet (saxen) complementeerden de bigband bezetting. Al snel bleek ons anarchistische idee om zonder bandleider te werken niet zo succesvol. Door Wouter Hakhoff aan te trekken hadden we een duidelijke leider, en hij bracht ons veel goeds. Wouter vond het na 10 jaar welletjes, wat ook weer nieuwe mogelijkheden geeft voor de band.

Optredens

De Burn Brigade speelde elke maand in “Atlantis” te Alkmaar. Daarnaast deden we veel losse optredens in heel Noord Holland. Een mooi concept was om optredens te doen met lokaal zangtalent. Dat had een verrassend leuk effect; het publiek zag de lokale bekendheid met zo’n grote band, de band speelde veel arrangementen, vaak zelf gemaakt, en voor een zanger of zangeres is het een kick om met zo’n groot orkest te spelen.

Gastsolisten

Later nodigden we ook inspirerende solisten uit om gast optredens te doen. Vooral bij de maandelijkse optredens in Atlantis (wat later Victorie werd en daarna 072). Hier zijn heel mooie concerten uit gekomen, niet in het minst door de inspanningen van onze voormalig muzikaal leider Wouter Hakhoff. Een greep uit een lange reeks gastsolisten met wie de Burn Brigade heeft gewerkt:

Erik Vloeimans
Deborah Carter
Roberto Sion
Martin Fondse
Anne Chris
Wouter Hamel
Angelo Verploegen
Efraim Trujilio
Denise Jannah
Jane de la Fosse
Jelle van Tongeren
Hans Hazebos
Simin Tander
Tineke Schoemaker
Carmen Gomez
Eric Boere
Jarno van Es
Fred Leeflang
Betty Borstlap